Een gewricht in het lichaam kan zichzelf namelijk herstellen, daarom is “afbraak en opbouw” een betere omschrijving. Dit herstellende vermogen kan echter juist het probleem vormen, doordat bijvoorbeeld het bot aan de uiteinden van het gewricht dikker/ onregelmatiger wordt, in een poging om het kraakbeen te repareren De gewrichten waar artrose het meest voorkomt zijn knieën, heupen, handen en de wervelkolom. De belangrijkste klachten bij artrose zijn pijn en startstijfheid.

Algemene kenmerken van artrose zijn o.a. :

  • Het kraakbeen gaat in kwaliteit en kwantiteit achteruit.
  • Het kraakbeen wordt vaak dunner en kan op den duur zelfs helemaal verdwijnen.
  • Bijna altijd treden er veranderingen op van het hele gewricht, dus niet alleen de kraakbeen laag.
  • Kan gepaard gaan met ontstekingen, pijn en vervormingen.
  • Artrose komt 2 tot 3 keer vaker voor bij vrouwen (vanaf 45 jaar).
  • Artrose kan voorkomen bij jong en oud (met een piek rond de 79 jaar).

Het komt veelal voor in één gewricht, maar ook meerdere gewrichten kunnen tegelijk aangetast zijn, dan heet het poly-artrose. Artrose kan gepaard gaan met artritis (gewrichtsontsteking) en pijn. Artrose heeft daarom – hoewel de klachten identiek kunnen zijn aan die van artritis- niet altijd een gunstiger perspectief. Het chronische en progressieve karakter van deze ziekte doet een grote aanslag op het normaal functioneren. De mate van beperkingen die een persoon met artrose ervaart kunnen zelfs invaliderend zijn.

Onder de kop ‘Therapie aanbod/ Artrose-begeleiding’ kunt u lezen hoe wij de artrose-problematiek behandelen.

NB.  Als u op zoek bent naar meer informatie: ‘Handboek voor mensen met ARTROSE’, van o.a. het  Erasmus MC en het LUMC Leiden.  Klik op de volgende link van Reumazorgnederland: https://reumazorgnederland.nl/handboek-artrose/

Het motto bij artrose is ‘BLIJF  BEWEGEN!’