Een coherent hart is een hart dat regelmatig slaat. Wanneer een mens geconfronteerd wordt met onzekerheid, spanning of stress dan slaat zijn hart sneller en onregelmatiger.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het hart door middel van zenuwbanen en hormonen kan communiceren met de hersenen, Elke hartslag levert als het ware sturende informatie aan de “emotionele centra” in de hersenen. Een onrustig hart maakt de emotionele centra in het brein alert. Een coherent (regelmatig, evenwichtig) hartritme heeft daardoor een stabiliserende invloed op de emotionele centra in de hersenen. Een hart dat regelmatig en/of langdurig onderhevig is aan stress seint onrustsignalen door naar de hersenen, brengt zo de emotionele centra in ons brein in de war. Met als gevolg dat we allerlei klachten gaan vertonen.

Indien het “coherente” hart met de emotionele centra in de hersenen leert communiceren, ervaren wij meer innerlijke rust, komen wij beter in balans en kunnen wij makkelijker met emoties van onszelf en anderen leren omgaan. Er komt meer ruimte voor positieve gevoelens, die op hun beurt weer leiden tot een toename bam hartcoherentie.

De hartcoherentie kan bepaald worden door de Hart Ritme Variabiliteit (HRV)  van het hart te meten. De HRV is een betrouwbare graadmeter voor stress. Er is tegenwoordig apparatuur beschikbaar die de HRV kan meten.

Jammer genoeg hebben wij doorgaans geen coherent hartritme. Spanning en onzekerheid houden ons hart –en meestal zijn we ons dat niet bewust- in hun greep. Op den duur kan dat resulteren in een permanente verstoring van het evenwicht binnen het autonome zenuwstelsel, hetgeen tot spanningsklachten en lichamelijke aandoeningen kan leiden. Hoge bloeddruk, pijn op de borst (waar medisch geen verklaring voor kan worden gevonden) en hartkloppingen zijn bekende uitingsvormen van zo’n verstoorde balans.

Door hartcoherentie te trainen wordt het autonome zenuwstelsel weer in evenwicht gebracht, wat zichtbaar wordt in synchroon verlopende ritmes van ademhaling, bloedrukregeling en hersenactiviteit,

Met een “coherent hart” maken we makkelijker contact met onszelf en anderen, gaan we op een andere manier met belasting, spanning en onzekerheid om en kunnen we ons functioneren aanzienlijk verbeteren.

Het apparaat emWave, oa,  kan ons laten zien of ons hart coherent is.  Of er een situatie van frustratie of acceptatie is. En helpt als ondersteuning bij de therapie.

Ontspannings- en ademhalingsoefeningen, maar ook concentratie oefeningen op positief geluksgevoel leren hoe u in stressvolle situaties het hart coherent krijgt, waardoor u in die omstandigheden goed kan functioneren. Ook lichamelijke inspanning zoals hardlopen heeft een positief effect.

Therapeut
Giny Masselink