Nieuw in de praktijk: Neurorevalidatie 

Onze collega Devon Koning heeft zich onder andere gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met neurologische aandoeningen met name in niet aangeboren hersenletsel(hersenbloeding, herseninfarct etc.).

Wat is neurorevalidatie ? 

Fysiotherapie voor patiënten met neurologische aandoeningen kenmerkt zich door de complexiteit van de aandoeningen op neurologisch gebied. Door de stoornis kan het denken en doen zijn verstoord. Dit kan tot gevolg hebben dat een patiënt minder goed kan functioneren en de kwaliteit van leven vermindert. Er kunnen zich problemen voordoen op het gebied van de mobiliteit, communicatie, eten en drinken en persoonlijke verzorging. Ernstige handicaps kunnen onder meer ontstaan op het terrein van wonen, werk en relatie. Neurorevalidatie richt zich op een zo optimaal mogelijk functioneren na Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Het is een leerproces waarbij de mogelijkheden door therapie of aanpassingen wordt doorlopen.

Door een aandoening in de hersenen, kunt u onder andere moeite hebben met lopen of praten. Veel mensen met hersenletsel hebben ook ‘onzichtbare’ gevolgen, zoals veranderingen in denken, emoties en gedrag. Of problemen met uw concentratie, geheugen of met het doen van meerdere dingen tegelijk.

Wat kunt u verwachten?

Aan de hand van een intake worden er in samenspraak met u en de specialisten een behandelplan met daarin behandeldoelen opgesteld. Dit houdt in dat meerdere (para)-medische specialismen aan een gezamenlijk opgesteld behandelplan gaan werken onder regie van de verwijzer (neuroloog/ revalidatiearts).

Doelstellingen van fysiotherapie bij neurologische aandoeningen kunnen zijn:

  • Het herleren van functies en vaardigheden waarin herstel mogelijk is.
  • Het leren behouden van functies, vaardigheden en conditie waarin herstel niet mogelijk is. Dit geldt bijvoorbeeld bij progressieve ziektebeelden als de ziekte van Parkinson, ALS en dementie of in de chronische fase na een CVA.
  • Het leren toepassen van de geleerde functies en vaardigheden in allerlei situaties.
  • Het voorkomen van complicaties. Het revalidatieproces wordt gehinderd en de kwaliteit van leven vermindert wanneer complicaties optreden.

U bent natuurlijk van harte welkom in de praktijk, maar fysiotherapie aan huis is ook mogelijk en zeker in de beginfase ontzettend belangrijk!