De psychosomatische fysiotherapeut specialiseert zich in de behandeling van klachten die met spanning of stress te maken hebben en met onbegrepen lichamelijke klachten. De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is vaak niet helemaal duidelijk. Zo kunnen psychosomatische klachten zich uiten in vermoeidheid of onbegrepen pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn maar ook in spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst.

Spanning en ontspanning:

De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. De lichamelijke, psychologische en sociale aspecten worden bij de behandeling betrokken, waaronder leef- en werkomstandigheden.

De therapie:
We kunnen ons bewust worden van de reactie van ons lichaam op spanning/stress of overbelasting.  We kunnen ook trainen om anders te reageren.  Dat wat van buiten op ons af komt kunnen we vaak niet veranderen, wel hoe we er van binnen uit, op reageren. Er is de afgelopen jaren veel informatie beschikbaar gekomen vanuit de neurowetenschappen met betrekking tot behandeling en aanpak van stress en stressgerelateerde klachten. Voor verschillende behandelmethoden zie Technieken.

 

Therapeut: Giny Masselink