Tennisarmbehandeling

Bij een tennisarm of tenniselleboog is er sprake van pijn aan de buitenzijde van de elleboog. Een hele vervelende klacht die vaak lang kan duren. Het belemmert in alle daagse bezigheden, werken en/of sporten. Bij Fysio van Leeuwen behandelen we met een specifieke methode.

De oorzaak van een tenniselleboog is vaak een overbelasting van de arm, zoals  mogelijk;

  • intensief tennissen (of andere arm-belastende sport)
  • zware fysieke werkzaamheden (b.v. tuinieren of schilderwerkzaamheden als je dat niet gewend bent)
  • overbelasting bestaande uit veel kracht zetten en trillingen.

Echter, de klachten kunnen ook geleidelijk ontstaan bijvoorbeeld door langdurig kantoor- (computer-)werk; hierbij spelen vaak drukte/stress en dus bovenrug/nek en schouderklachten een grote rol.

Welke klachten komen voor bij een tenniselleboog?

Primair gaat het om pijn aan de buitenzijde van de elleboog met een uitstraling naar de onderarm. Dit is met name bij een inspanning zoals het omdraaien van een sleutel in het slot, het uitwringen van een vaatdoekje of het tillen van een gewicht. Ook horen we vaak dat mensen last hebben in de ochtend na het wakker worden dat er dan stijfheidsklachten zijn.

Een toename van pijn bij het drukken aan de buitenzijde van de elleboog of bij het oprekken van de onderarmspieren zijn ook heel kenmerkend.

Behalve een tenniselleboog kunnen ook andere aandoeningen deze klachten veroorzaken. Het is daarom belangrijk om een gedegen onderzoek te doen naar de oorzaak van de pijnklachten. Indien nodig maken we gebruik van echografisch onderzoek om andere oorzaken uit te sluiten.

 De behandeling

 De therapie die we toepassen bij Fysio van Leeuwen, de ‘diepe frictie methode’ of de ‘Van der Ven methode’ heeft tot op heden weinig bekendheid. Hij wordt niet standaard onderwezen aan de opleiding fysiotherapie en er zijn geen wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over deze techniek. Hierdoor is de bekendheid helaas nog beperkt. We kiezen voor deze methode omdat hij goede resultaten geeft.

Pijnklachten aan de buitenzijde van de elleboog, zoals bij een tenniselleboog, zijn vaak het gevolg van herhaalde kleine beschadigingen aan het weefsel. De pijn in het littekenweefsel dat als gevolg van de beschadiging ontstaat. Littekenweefsel is zoals wellicht bekend zwak weefsel, een stuk zwakker dan het peesweefsel wat er hoort te zitten. Onze behandeling van een tenniselleboog heeft als doel dat het littekenweefsel verdwijnt en het gezonde peesweefsel weer terugkomt. Hiervoor maken wij gebruik van speciale diepe massagetechnieken (de ‘diepe frictie methode’ of de ‘Van der Ven methode’). Dit in combinatie met een heel strikt oefenprotocol.

Heeft u last van een tenniselleboog en wilt snel en effectief van uw klachten af? Dan bent u bij Fysio van Leeuwen aan het goede adres! Bij de intake stellen wij de diagnose. Indien er sprake is van een tenniselleboog starten wij direct met de behandeling. Wij proberen de 2e en 3e behandeling met een week ertussen te plannen.